Ik wil in deze blog blijven bij mijn eigen ervaringen. Er zijn zoveel sites en boeken over extraverte hsp (ook wel hss – high sensation seeker genoemd) met heel veel waardevolle informatie. Onderaan zet ik enkele sites hiervoor. Ook heeft het mij echt heel erg geholpen om hulp in te schakelen van een ervaren coach (Nadia van Straal!). Door Nadia snap ik alles, zijn er zoveel dingen duidelijk en weet ik wat voor mij persoonlijk werkt. 

Als je hsp’er (high sensitive person) en hss’er (high sensation seeker) – oftewel extraverte hsp –  in één bent kan dit wel eens voor struggles zorgen. Aan de ene kant ben je snel overprikkeld en wilt je lichaam rust maar aan de andere kant heb je actie, spanning en leuke dingen nodig en verveel je je super snel. Balance is key maar soms zo verrekte lastig te vinden als die lijn heel dun is. Ik heb achteraf – zie ik nu pas in – verkeerde stappen ondernomen wat mij verder van de balans heeft gebracht en vooral: verder bij mezelf vandaan. Daar wil ik jullie (en mezelf in de toekomst haha) graag voor behoeden! Tip 1: blijf altijd bij jezelf en doe wat goed voelt voor jou. Jij bent de enige die dit weet.

De hss kant!

Vorig jaar ging het top! 

Ik had (d.m.v. coaching) mijn balans goed. Natuurlijk had ik soms een baalmoment of was ik ergens onzeker over, maar omdat ik mij zo goed voelde verdween dit vrijwel meteen.

Ik deed meer leuke dingen, was 100% mezelf, kon weer intens genieten en focussen op de fijne dingen. Alles liep vanzelf en niet perfect was ook goed.

En niet te vergeten: ik had steeds minder last van mijn adem en een pijnlijk lichaam. Hyperventilatie – of iets dat erop lijkt – is een teken van mijn lichaam dat ik overprikkeld ben. Ook de onrust was compleet verdwenen.

En toen was ik weer even uit balans..  

Mijn dipje begon doordat ik door de vakantie totaal overprikkeld was. Ik moet echt plat liggen om goed te kunnen ontspannen. Blijkbaar tellen momentjes relaxen aan het water niet mee, hoe hard je ook hoopt.

Ik probeerde net te doen alsof de hsp er niet was. Wie houd ik voor de gek met die struisvogelpolitiek? Acceptatie van hsp is zo belangrijk. Je luistert naar jezelf en bij mij betekent dat automatisch ook dat ik weer mezelf ben. Heerlijk toch zo simpel! Even een kleine tip tussendoor.

Als laatste dacht ik weer veel te veel na en was ik na een tijdje  juist onderprikkeld. Teveel nadenken en niet meer voelen werkt bij mij averechts. Voor mezelf maar ook als ik bij andere mensen ben. Ik ging van werken, veel leuke dingen doen en veel actief zijn door het lekkere weer naar opeens heel weinig doen. Hier kwam dus de hss kant weer niet tot zijn recht. Vervolgens verveel ik me zo erg dat ik niet goed kan ontspannen en het rijtje is compleet. Begin je de struggle al te snappen? 😉

de hsp kant!

And back in the game! 

Het eerste waarmee ik ben begonnen 2 maanden geleden is om te aarden (klinkt zweverig, werkt perfect) en vooral: weer meer gaan voelen. En dan heb ik het niet over meditatie maar als ik wakker word gewoon even kijken hoe ik mij voel. Dit zorgde voor meer rust en een fijne adem zodat ik weer dingen kon doen!

Daarnaast ga ik nu weer aan de slag om balans te krijgen tussen de hsp en de hss. Meer leuke dingen ondernemen, cursus en werk zodat ik weer echt kan ontspannen.

Elke dip zorgt voor heel veel leermomenten zodat het niet snel nog een keer gebeurd! Lets do this!

Heel veel liefs,

Mandy

 

https://denieuwemeiden.nl/2017/05/hoogsensitief-en-onderprikkeling/
https://hoogsensitief.nl/hsp-en-hss-beste-twee-werelden/
http://www.anahata-coaching.nl/onderprikkeling-een-slecht-herkend-probleem/
https://thesensitiveway.com/extravert-en-hooggevoelig/